Efterårsdessert med valnødder og tranebær
For noget tid siden var jeg så heldig at blive spurgt om jeg havde lyst til at deltage i Electrolux’ madbloggerstafet, og eftersom jeg (næsten) altid er frisk på en udfordring, sagde jeg selvfølgelig ja. Vi er 9 madbloggere (inkl mig) og er delt op i 3 hold. På hvert hold skal vi udvikle en treretters menu – én ret pr mand – uden at snakke sammen undervejs. Hvert gruppemedlem skal sende en hemmelig ingrediens til det gruppemedlem der står for tur næste gang, som så skal finde en måde at inkorporere det i deres ret. Vi har fået besked på at det skal være en vildtingrediens. Heldigvis er der ret stort udvalg på den front. Udover den hemmelige ingrediens, skal der være et dampet element i retten. Der er altså lige et par benspænd der skal tages hensyn til.
Jeg er på hold med Louises madblog og Grydeskeen og er sidste mand på holdet. Jeg var derfor den første der skulle sende en ingrediens til Grydeskeen, der fik svampe. Louise modtog hare/gråand fra Grydeskeen og jeg modtog valnødder fra Louise.
Jeg har virkelig været i tænkeboks, især det dampede element har været en udfordring. Det lykkedes til sidst at beslutte mig, for ovenstående. Vores samlede menu er ikke nær så sammenhængende, som jeg måske godt kunne have tænkt mig, men hvis vi ser på det som en form for progression af efteråret, giver det lidt bedre mening – så lad os bare gøre det 😉 Grydeskeen startede i det tidlige efterår med en asiatisk inspireret ret, Louise fulgte efter med en noget mere nordisk efterårsret, og jeg er lidt senere på efteråret og tættere på jul med min dessert. Efterårsdessert med et hint af jul – Valnøddepraline bund med kanel, mørk chokolademousse, valnødde macarons med kastanjecreme og havsalt og dampet tranebærpure.
Nøddebund
75 g valnødder
75 g sukker
35 g smeltet smør
1 – 2 tsk kanel
Sådan gør du
Rist valnødderne kort på en tør pande. Tag dem af og stil til side et øjeblik. Smelt sukkeret på panden så det bliver til helt flydende karamel. Vend valnødderne i karamellen så de er godt dækket. Hæld massen ud på et stykke bagepapir og lad det køle helt af. Hak 2/3 dele af nødderne fint i hånden eller i en foodprocessor, hak den sidste 1/3 del groft. Smelt smørret og bland det sammen med nødderne. Fordel det i nogle forme. Tryk det godt sammen. Stil på køl til chokolademoussen er lavet.
Chokolademousse
3 æggeblommer
3 æggehvider
3 spsk sukker
100 g god mørk chokolade (jeg brugte Caribe fra Valhrona på 66%)
Ca 1 tsk havsalt
Sådan gør du
Smelt chokoladen over vandbad. Pisk æggeblommerne luftige med sukkeret. Pisk hviderne stive. Bland først lidt af æggesnapsen op i chokoladen imens du rører godt, vend derefter resten i. Vend forsigtigt sammen med hviderne til det er en homogen masse. Smag til med havsalt. Fordel chokolademoussen over bundene i formene og stil på køl i mindst 4 timer, gerne natten over.
Valnødde macarons med kastanjecreme
43 g valnødder
40 g æggehvider (svarer ca til en stor hvide)
25 g sukker
70 g flormelis
5 g kakaopulver
Sødet kastanjecreme (kan bla fås i Mad & Vin)
Lidt havsalt
Sådan gør du
Blend nødderne til fint mel i en foodprocessor. Bland flormelis, kakao og nøddemel sammen. Pisk hviderne med sukkeret, så det danner bløde toppe. Vend de to skåle sammen og rør med en dejskraber til det er en homogen masse. Kom dejen i en sprøjtepose og sprøjt små cirkler ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dejen tørre i ca 30 min. Bag bundene i ovnen ved 160 g alm ovn i 12-15 min til de er gennembagte. Lad bundende køle helt af. Kom kastanjecreme i en sprøjtepose og fordel cremen på halvdelen af bundene. Drys med lidt havsalt. Lidt bundene sammen.
Dampet tranebærpure
Ca 150 g tranebær (jeg brugte friske, men frosne er også fine. Andre bær kan også sagtens bruges)
3-4 spsk sukker
Saften fra 1/2 citron
Ca 1/2 dl vand
Sådan gør du
Kom et par cm vand i en gryde. Hæld tranebærrene i en skål der er lidt mindre end gryden. Hæld en smule vand på. Lad vandet koge op så det begynder at dampe og lad bærrene stå og hygge sig til de begynder at blive møre og smide noget saft. Mas dem evt for at hjælpe lidt på vej. Hæld sukker og citronsaft på. Når det er blevet til en grov mos tages skålen af varmen. Hvis mosen er meget tyk, kan der justeres med lidt vand. Blend mosen med en stavblender. Pres mosen igennem en finmasket si så du får sorteret alle skaldele fra.
[…] Efterårsdessert med valnødder, chokolademousse og tranebærsauce […]